Cabernet Franc 2020 Barrique - Iron Cage Víno tiché lahvové 0,75 L, pozdní sběr, č. š. 23/20B
Exkluzivní suché jakostní víno s přívlastkem Pozdní sběr s ručně kovanou železnou klecí. Klec dodává vínu exkluzivní vzhled a hodnotu, s takovým dárkem neuděláte chybu. Víno rubínové barvy, ovocité v závěru vůně kakaových bobů doplněné o aroma vanilky a marcipánu. Extraktivní a tělnaté s jemným nádechem čokolády a vanilky v chuti s dlouhotrvajícím závěrem. 12 měsíční zrání v barikovém sudu od Tonnellerie Vicard, které se stalo jednou z předních francouzských společností.
Kategorie: | Červené víno |
---|---|
Druh vína: | Suché víno |
Klasifikace: | Pozdní sběr |
Alkohol: | 12,46 % |
Zbytkový cukr: | 0,4 g/l |
Kyseliny: | 5,3 g/l |
Bezcukerný extrakt: | 24,6 g/l |
Medaile
GRAND PRIX VINEX - stříbrná medaile
Cabernet Franc 2020 Barrique - Iron Cage. Suché jakostní víno s přívlastkem Pozdní sběr. Víno rubínové barvy, ovocité v závěru vůně kakaových bobů doplněné o aroma vanilky a marcipánu. Extraktivní a tělnaté s jemným nádechem čokolády a vanilky v chuti s dlouhotrvajícím závěrem. 12 měsíční zrání v barikovém sudu od Tonnellerie Vicard, které se stalo jednou z předních francouzských společností.
Víno tiché lahvové 0,75 L, pozdní sběr, č. š. 23/20B.
Iron cage - exkluzivní suché jakostní víno s přívlastkem Pozdní sběr v ručně kované železné kleci. Klec dodává vínu exkluzivní vzhled a hodnotu, s takovým dárkem neuděláte chybu. Pevná klec je ozdobou pro Barikové víno, které zrálo 12 měsíců v barikovém sudu.
Odrůda Cabernet Franc
Velmi oblíbené víno, které upoutá svou rubínovou barvou. Jeho výraznější kyselinka a vyšší tříslovina je vyhledávána. Cabernet Franc je tradiční, starobylá, středně pozdní moštová odrůda révy vinné, která patrně vznikla selekcí divoce rostoucí révy lesní Vitis vinifera ssp. sylvestris. Za pravlast CF jsou dnes označována španělská úbočí Pyrenejí, provincie Navarra, Gipuzkoa nebo Bizkaia, kde se nacházejí velmi staré vinohrady v oblastech D.O. Txakoli. Do francouzského regionu Bordeaux, do oblasti údolí řeky Gironde, se ovšem měla dostat již kolem 1. století po Kristu a stala se zde zakladatelem rodiny odrůd „kabernetového typu“. V Burgundsku se odrůda pěstuje od počátku 16. století, roku 1635 se dostala do údolí řeky Loiry, v té době kardinál Richelieu zaslal Abbé Bretonovi několik tisíc sazenic této odrůdy, je zde stále na poměrně rozsáhlých plochách pěstována. Typické víno je sytě barevné, lehčího stylu a poněkud světlejší barvy, velmi dobře strukturované, plné, aromatické, s jemnějšími taniny, ale je mnohem plnější a s vyšším extraktem. Lze jej poznat podle ovocitého aroma švestek, jahod, černého rybízu, ostružin a malin a dále podle vůně fialek, bylinek a čerstvě nakrájené zelené papriky s tóny kakaa, tabáku, tuhy, kdoulí, máty, černého i zeleného pepře, listů břečťanu. Vína dříve vyzrávají a dají se pít mladší.
Nakupujte červené víno online Pod Kumstátem a vychutnejte si ho v pohodlí domova.
Co je to Barrique a jak jsme my využili jeho potenciál?
Víno lze označit slovem „barrique„, pokud víno zrálo nejméně 3 měsíce v dubovém sudu o objemu větším než 210 litrů a menším než 250 litrů, který nebyl používán pro výrobu vína déle než 36 měsíců. Toto označení lze doplnit údajem o době zrání vína v měsících nebo rocích.
Za nejlepší dřevo na výrobu barikových sudů se všeobecně považuje dřevo letního dubu (Quercus robur) z centrálních oblastí Francie: Allier, Nevers, Tronçais, Limousin, Vosges. Americké sudy se vyrábí z dubu bílého (Quercus alba). Dubů jenom v Evropě je cca 200 druhů. Vnitřek sudu se vypaluje (viz. toustování) hořícím dřevěným uhlím. Toustování je proces při kterém se vypaluje vnitřek barikového sudu hořícím dřevěným uhlím v ocelovém koši. Základní dělení podle délky (míry) vypalování je: lehké (light 15 min), střední (medium 30 min) a těžké (heavy 45 min).
Víno ležením v sudu získá ve vůni i chuti tóny po původním dřevě (vanilka, sladké taniny, smetana atd.) doplněné o tóny vypáleného vnitřního povrchu (karamel, pražená káva, čokoláda atd.).
Nám 3 měsíce na zrání nestačili a proto jsme se rozhodli prodloužit zrání na 12 měsíců. Byly k tomu dva důvody, využít potenciál dřeva a pálení na 100% a protože se sud může použít jen 3x, tak sudy vždy vylahvovat a naplnit hned následujícím ročníkem.
Zvolili jsme pálení M a M+ .
M – střední pálení
– poskytuje kouřové a vanilkové aroma, aroma čerstvého chleba, koření a čokolády.
– Ideální je pro většinu vín. Dubová příchuť je v rovnováze s odrůdovým charakterem vína. Má částečný vliv na zvýšení struktury vína.
M+ – silnější oheň
– poskytuje aroma kouřové, aroma koření, pražených mandlí, pražené kávy, karamelu a mokačína.
– pálení je vhodné pro vysoce aromatická vína, která jsou schopna zvládnout vysoké dávky aroma ze sudu. Dodává plnost chuti.
Ochutnejte exkluzivní Barrique vína přímo z našeho vinařství Pod Kumstátem.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.