Rulandské modré 2020 Barrique Víno tiché lahvové 0,75 L, pozdní sběr, č. š. 16/20
Suché jakostní víno s přívlastkem Pozdní sběr. Víno světlé až cihlové barvy, ovocité v závěru vůně vanilky a marcipánu. Extraktivní a tělnaté s jemným nádechem čokolády a vanilky v chuti s dlouhotrvajícím závěrem. 12 měsíční zrání v barikovém sudu od Tonnellerie Mercier, které se stalo jednou z předních francouzských společností.
Kategorie: | Červené víno |
---|---|
Druh vína: | Suché víno |
Klasifikace: | Pozdní sběr |
Alkohol: | 12,54% |
Zbytkový cukr: | 0,3 |
Kyseliny: | 5,1 |
Bezcukerný extrakt: | 25,8 |
Rulandské modré 2020 Barrique. Suché jakostní víno s přívlastkem Pozdní sběr. Víno světlé až cihlové barvy, ovocité v závěru vůně vanilky a marcipánu. Extraktivní a tělnaté s jemným nádechem čokolády a vanilky v chuti s dlouhotrvajícím závěrem. 12 měsíční zrání v barikovém sudu od Tonnellerie Mercier, které se stalo jednou z předních francouzských společností.
Víno tiché lahvové 0,75 L, pozdní sběr, č. š. 16/20.
Odrůda Rulandské modré
Typická vína jsou bledě rubínová až cihlově červená, s oranžovým až nazlátlým okrajem u sklenky, ve vůni jsou ovocné, hořkomandlové a kořenité tóny, chuť je plná, víno má nízký obsah kyselin, velmi jemné třísloviny a hebkost při klouzání po jazyku. Ve vůni a chuti můžeme hledat ostružiny, maliny, jahody, švestky, cassis, banány, černé třešně, brusinky, kdoule, hloh, vřes, pivoňky, jasmín, mátu, fialky, ve vyzrálých kůži, kouř hořícího dřeva, tlející listí, datle, fíky, sušené švestky, povidla, jahodový džem, moruše, hořké mandle, hořkou čokoládu, kakao, kávu, hřebíček, ale i zvěřinu a lanýže, jód, mořskou sůl a oříšky, v úpravě barrique se přidává smetanově-vanilkový rozměr. Barikování vín RM však není vždy příliš vhodné, může výrazně pozměnit typický a žádaný odrůdový charakter. Kvalitu a odrůdový charakter získává víno spíše zráním ve starých dubových sudech a delším ležením na láhvi.
Nakupujte červené víno online Pod Kumstátem a vychutnejte si ho v pohodlí domova.
Co je to Barrique a jak jsme my využili jeho potenciál?
Víno lze označit slovem „barrique„, pokud víno zrálo nejméně 3 měsíce v dubovém sudu o objemu větším než 210 litrů a menším než 250 litrů, který nebyl používán pro výrobu vína déle než 36 měsíců. Toto označení lze doplnit údajem o době zrání vína v měsících nebo rocích.
Za nejlepší dřevo na výrobu barikových sudů se všeobecně považuje dřevo letního dubu (Quercus robur) z centrálních oblastí Francie: Allier, Nevers, Tronçais, Limousin, Vosges. Americké sudy se vyrábí z dubu bílého (Quercus alba). Dubů jenom v Evropě je cca 200 druhů. Vnitřek sudu se vypaluje (viz. toustování) hořícím dřevěným uhlím. Toustování je proces při kterém se vypaluje vnitřek barikového sudu hořícím dřevěným uhlím v ocelovém koši. Základní dělení podle délky (míry) vypalování je: lehké (light 15 min), střední (medium 30 min) a těžké (heavy 45 min).
Víno ležením v sudu získá ve vůni i chuti tóny po původním dřevě (vanilka, sladké taniny, smetana atd.) doplněné o tóny vypáleného vnitřního povrchu (karamel, pražená káva, čokoláda atd.).
Nám 3 měsíce na zrání nestačili a proto jsme se rozhodli prodloužit zrání na 12 měsíců. Byly k tomu dva důvody, využít potenciál dřeva a pálení na 100% a protože se sud může použít jen 3x, tak sudy vždy vylahvovat a naplnit hned následujícím ročníkem.
Zvolili jsme pálení M a M+
M – střední pálení
– poskytuje kouřové a vanilkové aroma, aroma čerstvého chleba, koření a čokolády.
– Ideální je pro většinu vín. Dubová příchuť je v rovnováze s odrůdovým charakterem vína. Má částečný vliv na zvýšení struktury vína.
M+ – silnější oheň
– poskytuje aroma kouřové, aroma koření, pražených mandlí, pražené kávy, karamelu a mokačína.
– pálení je vhodné pro vysoce aromatická vína, která jsou schopna zvládnout vysoké dávky aroma ze sudu. Dodává plnost chuti.
Ochutnejte exkluzivní Barrique vína přímo z našeho vinařství Pod Kumstátem.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.